Габровският камерен оркестър под ръководството на дългогодишния си диригент Милко Коларов ще открие на 7 септември Дни на камерната музика

От създаването му през 1976 г. 46-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2022 е най-мащабното като брой концерти, участници и бюджет. Безпрецедентно най-високата субсидия за цяла България получена от Министерството на културата е едно признание не само за равнището на форума, а най-вече за високообразованата габровската публика, която е сред малкото в страната с вкус към новостите извън обсега на концертната индустрия. Това позволява в програмата да има четири оркестрови концерти, гостуващ елитен хор от Пловдив, а след 28 години прекъсване освен „Софийски солисти“ отново в Габрово да се изяви прославеният в миналото Камерен оркестър от Добрич. Камерните ансамбли включват трио, два квинтета и един секстет. След три годишно отсъствие поради ковид ограниченията фестивалът и концертният сезон ще се завърнат на традиционното си място в Художествената галерия „Христо Цокев“.

В поредното издание Община Габрово и Габровския камерен оркестър запазват стремежа да обновяват афиша на Дните на камерната музика с концерти, в които за пръв път в България ще бъдат изпълнени забравени автори и произведения от епохата на Барока до 21 век. Друг акцент в програмата са честване на 75 годишния юбилей на основателя на фестивала и дългогодишен диригент на Габровския камерен оркестър Милко Коларов, както и 100 годишните юбилеи на две знакови имена в нашата музикална култура Александър Райчев и Лазар Николов. За пръв път в Габрово ще гостуват изявеният композитор и пианист Атанас Атанасов, който ще се представи като изпълнител и с две свои наскоро написани произведения, немският пианист Кристоф Солдан, който има изяви с най-реномирани оркестри като Лайпцигския гевандаус и Хамбургската филхармония и Класик арт трио, чиито членове са двама от концертмайсторите на Софийска филхармония и изявеният валдхорнист Михаил Михайлов

 С тези събития е продължена традицията всяко фестивално издание да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

В предложените концерти над 90% от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово. Ще има и премиера на пиеса за клавирен квинтет от композитора Йордан Гошев – изпълняван няколко пъти в Габрово. Така в продължение на една седмица ще бъде представена нова информация на постоянната публика.

Запазва се традицията да има концерт на открито градско пространство, да присъстват изявени имена в българското изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Концертите са 8 на брой и застъпват разнообразен и широк жанров спектър. Някои от тях като концерта на Класикарт трио и музикално-театралния спектакъл на открито са подходящи и за деца. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

            Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

           

            Част от авторите, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, Академичния смесен хор „Гаудеамус“ от Пловдив, диригентите Пламен Джуров и Весела Гелева, включени в ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2022 ще гостуват по желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година.

           

46-то издание на международния фестивал „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2022“ ще се открие от Габровския камерен оркестър с дългогодишния си диригент Милко Коларов. Акцент в програмата е честването на 75 годишния юбилей на диригента – композитор, както и първото изпълнение в Габрово на Дивертименто от Панчо Владигеров. В концерта има и малка интрига. Ще прозвучи познатия на публиката цигулков концерт в до мажор от Йозеф Хайдн, който е бил представен на първия концерт на оркестъра преди 53 години от цигуларката Гинка Гичкова, която също има 75 годишен юбилей. Солист ще бъде нейният изтъкнат студент Стоимен Пеев.

================================

За ежедневна информация 

На 7 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Габровският камерен оркестър под ръководството на своя дългогодишен диригент и основател на фестивала Дни на камерната музика Милко Коларов ще почете неговия 75 годишен юбилей и ще поздрави домакините от Художествената галерия с техния 60 годишен юбилей. Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в до мажор от Йозеф Хайдн, Вариации по тема на Франк Брийдж от Бенджамин Бритън и Дивертименто от Панчо Владигеров. Солист ще бъде младият цигулар Стоимен Пеев.

На 8 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокeв“, Фестивален клавирен квинтет в състав: Цветана Гигова – пиано, Емилия Миндова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Демна Гигова – виола и Иво Александров – виолончело ще изпълнят клавирен квинтет във фа минор от Йоханес Брамс, клавирен квинтет от чешкия композитор Бохуслав Мартину и „Диагонали“ за пиано, две цигулки, виола и виолончело от Йордан Гошев.

На 9 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, Фестивален клавирен секстет в състав: Кристоф Солдан – пиано, Германия, Йордан Димитров - цигулка, Стоимен Пеев-цигулка, Тодор Митров- виола, Димитър Тенчев- виолончело и Цветомир Лазаров – контрабас ще изпълнят Концерт за пиано и камерен ансамбъл № 14 от В.А. Моцарт, Струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович и „Игра на страст“ от Филип Капаз

На 10 септември, събота, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи Класик арт трио в състав: Калина Христова – цигулка, Кристияна Алипиева – виолончело и Михаил Михайлов – валдхорна

Програмата включва класиците Карл Щамиц, Йозеф Хайдн, Михаел Хайдн, френският композитор от началото на 19 век Жан – Батист Бревал и съвременният американски композитор Дейвид Амръм.

На 11 септември, неделя, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по желание на габровската публика ще гостува Академичният смесен хор „Гаудеамус“от Пловдив с диригент Весела Гелева. Съвместно с домакините от Габровския камерен оркестър под наслов „Молитви и химни за мир“ ще бъдат изпълнена духовна музика от Антонио Вивалди, Михаел Хайдн, немският романтик Йосиф Райнбергер, Пьотр Илич Чайковски, Антон Аренский, Арво Пярт, както и филмова музика от Красимир Кюркчийски и полския композитор Хенрик Гурецки.

На 12 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, след 28 годишно отсъствие в Габрово отново ще гостува прославеният в миналото Камерен оркестър от град Добрич. Под ръководството на Арто Чифчиян ще бъдат изпълнени Прелюд и фуга в си бемол минор от Й. С. Бах, Симфония „Къщата на дявола“ от италианския предкласичен композитор Луиджи Бокерини, Пасакалия по теми на Бийтълс“ от Борис Карадимчев и Дивертименто за виола и струнен оркестър и Рондо за пиано и оркестър от изтъкнатия български пианист и композитор Атанас Атанасов. Солисти ще бъдат авторът и виолистът Владислав Андонов.

На 13 септември, вторник, от 19 часа, на откритата сцена ИМКА в двора на Дома на културата ще гостува духовият квинтет „Пилекадоне“ и популярните певци Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Програмата включва музикално-театрален спектакъл по популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу. 

При лошо време, концертът ще се състои в Художествената галерия „Христо Цокев“  

На 14 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Дните на камерната музика ще бъдат традиционно закрити от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под ръководството на Пламен Джуров. На този концерт ще бъде отбелязана 60 годишнината на състава с програма посветена на 100 годишния юбилей на изтъкнатите български композитори Александър Райчев и Лазар Николов. Програмата включва Концерт за струнен оркестър от Лазар Николов, и посветените на Софийски солисти Меланхолична партита и Симфония № 4 от Александър Райчев.

 

46-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2022г. се реализира със субсидия от Община Габрово и Министерство на културата

 

БИЛЕТИ НА КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ ПРЕДИ КОНЦЕРТИТЕ

Цени на билетите 5 лв.*   За ученици, студенти и лица над 65г.- 3 лева, * абонаментна карта за всички концерти – 28 лв., *  Абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65г. – 12 лв. *    

 

 


Община Габрово   Министерство на културата   Габровски камерен оркестър Художествена галерия „Христо Цокев

 

ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА

ГАБРОВО 2022                 

46  ИЗДАНИЕ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 септември                              ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                               начало

сряда                                                                                                                            19 часа

ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА И СЕЗОН 2022 – 2023г.

Откриване на юбилейна изложба „Съдби“ с творби от фонда

на Художествена галерия „Христо Цокев“ по случай 60 години от създаването и

Честване на 75 годишен юбилей на Милко Коларов

ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР 

Диригент Милко Коларов            Солист Стоимен Пеев - цигулка

В програмата: Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър в до мажор, Панчо Владигеров – Дивертименто, Бенджамин Бритън – „Вариации по тема от Франк Брийдж“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 септември                              ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                начало

четвъртък                                                                                                                     19 часа

ФЕСТИВАЛЕН КЛАВИРЕН КВИНТЕТ

Цветана Гигова – пиано, Емилия Миндова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Демна Гигова – виола, Иво Александров – виолончело

В програмата: Йоханес Брамс – клавирен квинтет във фа минор, Бохуслав Мартину – клавирен квинтет, Йордан Гошев – диагонали за пиано, две цигулки, виола и виолончело

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 септември                              ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                начало

петък                                                                                                                            19 часа

ФЕСТИВАЛЕН КЛАВИРЕН СЕКСТЕТ

Кристоф Солдан – пиано, Германия, Йордан Димитров - цигулка,

Стоимен Пеев-цигулка, Тодор Митров- виола, Димитър Тенчев- виолончело,

Цветомир Лазаров – контрабас

В програмата: В.А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 14, К 449 ми бемол мажор, Дмитрий Шостакович – Струнен квартет № 8, Филип Капаз – „Игра на страст“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 септември                            ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                начало

събота                                                                                                                          19 часа

КЛАСИК АРТ ТРИО

Калина Христова – цигулка, Кристияна Алипиева – виолончело,

Михаил Михайлов – валдхорна

В програмата: Карл Щамиц - Трио за цигулка, виолончело и валдхорна в ми бемол мажор, Йозеф Хайдн – дует за цигулка и виолончело, Михаел Хайдн - Дивертименто за цигулка и виолончело и валдхорна, Жан – Батист Бревал – дует за цигулка и виолончело, Дейвид Амръм – Три песни за Малборо за виолончело и валдхорна.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 септември                            ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                начало

неделя                                                                                                                                     19 часа

Молитви и химни за мир

АКАДЕМИЧЕН СМЕСЕН ХОР „ГАУДЕАМУС“ - Пловдив диригент Весела Гелева

ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР диригент Иван Стоянов

 

В програмата: Антонио Вивалди – Laudate Dominum, Михаел Хайдн – Laetatus sum, Доменико Чимароза – Магнификат, П.И. Чайковски – Легенда, Антон Аренский – Вариации на тема от П. И. Чайковски, Йозеф Райнбергер – Стабат Матер, Красимир Кюрчийски – Молитва и Хорал, Хенрик Гурецки- Три антични танца, Арво Пярт – „Песен на свети Силуан“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 септември                            ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                начало

понеделник                                                                                                               19 часа

 

БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР – Добрич  Диригент Арто Чифчиян

Солисти: Владислав Андонов – виола, Атанас Атанасов - пиано

В програмата: Й-С. Бах – Прелюд и фуга в си бемол минор, Луиджи Бокерини - Симфония в ре минор „Къщата на дявола“, Борис Карадимчев – Пасакалия из бароков концерт по теми на Бийтълс, Атанас Атанасов - Дивертименто за виола и струнен оркестър, Атанас Атанасов - Рондо – скерцандо за пиано и оркестър

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13 септември            Лятна сцена на Дома на културата /пред ИМКА/                     начало

вторник                      /при лошо време в Художествена галерия/                              19 часа

МУЗИКАЛНО-ТЕАТРАЛЕН СПЕКТАКЪЛ

„МОЯТА ПРЕКРАСНА ЛЕЙДИ“ от Фредерик Лоу

С участието на Еделина Кънева - сопран, Марчо Апостолов -  тенор и

духов квинтет „ПИЛЕКАДОНЕ“

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------14 септември                             ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ                                    начало

сряда                                                                                                                              19 часа

Камерен ансамбъл „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ” – диригент Пламен Джуров

100 години от рождението на Александър Райчев и Лазар Николов

В програмата:

Александър Райчев – Меланхолична партита,

Лазар Николов – Концерт за струнен оркестър, Александър Райчев – Симфония № 4

БИЛЕТИ НА КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ ПРЕДИ КОНЦЕРТИТЕ

Цени на билетите 5 лв.*   За ученици, студенти и лица над 65г.- 3 лева, * абонаментна карта за всички концерти – 28 лв., *  Абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65г. – 12 лв. *    

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата